STENOCEREUS

    Stenocereus pruinosus (Otto) Buxb. je široce rozšířený mexický sloupovitý kaktus. Tak neuniknul brzkému botanickému zhodnocení. Christoph Friedrich Otto (1783-1856) ho jako Echinocactus pruinosus popsal už roku 1837.

Stenocereus pruinosus PA 049, San Vicente, Tamaulipas

    V přírodě obývá ohromný areál zahrnující mexické státy Tamaulipas, San Luis Potosí, Guanajuato, Puebla, Veracruz, Guerrero, Oaxaca až po Chiapas. K jeho velkému rozšíření přispěl i člověk, druh je často pěstován jako živý plot, případně pro své jedlé plody nazývané "pitaya", resp. "pitaya de octubre" podle doby sklizně. Na svých cestách jsem potkal Stenocereus pruinosus mnohokrát, bylo to v Tamaulipas, Guanajuato a San Luis Potosí.

Stenocereus pruinosus PA 049, plody, 23.10.2011

Stenocereus pruinosus PA 049 v květu 23.10.2011

    V amatérských sbírkách není Stenocereus pruinosus příliš rozšířený pro své větší rozměry. Jako podložka pro choulostivější kaktusy se zatím neuplatnil.

Stenocereus pruinosus PA 049, San Vicente, Tamaulipas

Stenocereus pruinosus PA 332, Peňa Blanca, Guanajuato

Stenocereus pruinosus PA 919, Tula, Tamaulipas

Stenocereus pruinosus PA 971, La Morita, SLP

Stenocereus pruinosus PA 1015, Bagres Abajo, SLP

TOPlist